Pieljekaise

Vårt närmaste och populäraste fjäll

 En del av fjället inrättades som nationalpark 1909, syftet var att bevara ett område med fjällbjörkskog i dess naturliga tillstånd. Fjället Pieljekaise når 1 138 m.ö.h. och är framträdande i landskapet söder om Jäckvik i Arjeplogs kommun, Norrbottens län. Namnet betyder öronfjäll på samiska, och bergets två toppar liknar faktiskt öron.

Kungsleden

Kungsleden passerar genom Jäckvik och över fjället. Sträckan mellan Kvikkjokk-Ammarnäs är en mycket vacker men lite använd del av denna långa och välkända vandringsled. Därför kan du ibland vandra flera dagar utan att möta någon - kanske just vitsen med fjällvandring...

Pieljekaise på vintern

Snön innebär många fina möjligheter; på fjället kan man åka både längd- och slalomskidor, skoterlederna hjälper dig att hitta både fiskevatten och sköna fikaställen. Pieljekaise är barnvänligt, lättillgängligt och vackert. Stugan vid trädgränsen står öppen året runt för den som vill rasta.

Pieljekaise på sommaren

Flera stigar leder dig till både hjortronmyrar och vidunderliga vyer. En karaktärsväxt för fjället är smörbollen (Trollius europaeus).

Rennäring

Pieljekaise är renbetesland för Semisjaur-Njarg sameby och utgör vår-, sommar- och höstbetesland för deras renar. Nationalparken är en del av samebyns kalvningsland. Under sommaren är i allmänhet renarna längre västerut på kalfjället, men även på högsommaren brukar renflockar vistas runt Pieljekaises toppar.